KLIK hier voor alle resultaten van het EK

 

Zilver voor Junioren-dressuurteam bij het EK Roosendaal

 

ROOSENDAAL (KNHS) – Het Nederlandse junioren dressuurteam heeft de zilveren medaille geprolongeerd op het Europees Kampioenschap dressuur. Alleen de Duitse amazones waren in Roosendaal bij Den Goubergh sterker. Het team van Denemarken veroverde het brons. Bondscoach Alex van Silfhout: “Ik ben redelijk tevreden. Ik denk dat mijn combinaties allemaal top gepresteerd hebben. Maar het verschil met Duitsland is nog te groot.”

 

“Mijn ruiter en amazones hebben allemaal maximaal gepresteerd. Jammer was dat Daphne van Peperstraten haar paard Greenpoint’s Cupido heel angstig werd toen hij de ring in moest. Die spanning raakte ze in de proef niet voldoende kwijt. Daardoor slopen er wat dure fouten in. Daarmee kwam ze onder de maat qua punten. Mijn pupillen hadden het rijkunstig zeer goed op orde, maar moesten het afleggen tegen de Duitsers die hier met vier hele goede paarden waren. Ik vind dat het rijkunstige nog meer beloond mag worden door de juryleden en niet de kwaliteit van de paarden.”

 

Met tachtig deelnemers werd de landenwedstrijd over twee dagen verdeeld. Op de eerste dag reden Florence Siemer en Thalia Rockx voor Nederland, Sem Stiemer en Daphne van Peperstraten reden op donderdagochtend. “Florence en Sem reden een hele nette proef”, kijkt Van Silfhout terug. “Ik ben ook heel tevreden over Thalia, die reed gisteren heel goed met haar paard Verdi de la Fazenda. Ze hield haar hoofd er heel goed bij. Hoe Daphne met haar paard presteerde is heel knap. Ze wist het er toch ontspannen uit laten zien.”

In de individuele uitslag eindigde Van Peperstraten op de derde plaats met haar imponerende ruin Greenpoint’s Cupido. “Ik kijk uit naar de individuele proef de komende dagen. Het kan alleen nog maar beter.”

 

Van Silfhout debuteerde als bondscoach op het EK, net als zijn teamleden die hun eerste EK bij de junioren reden. De junioren prolongeerden het zilver van vorig jaar in Spanje.

 

Morgen en zaterdag wordt in twee gedeelten de individuele proef gereden waar medailles zijn te behalen. Zondag is de Kür op Muziek voor de beste 18 combinaties van de individuele proef, met maximaal drie combinaties per land.

 

Uitslag Landenwedstrijd Junioren, FEI EK Dressuur Roosendaal

Goud  Duitsland, 221,379

Zilver Nederland, 214.459

Daphne van Peperstraten (Oude Tonge) – Greenpoint’s Cupido (v.Johnson), 72.865%

Thalia Rockx (Essen Bel.) – Verdi de la Fazenda (v.Florett As), 71.243%

Sem Stiemer (´s-Gravenland) – Waldemar (v.Negro), 70.351%

Florence Siemer (Rekem) – Zidane (v.Inspekteur), 70.108%

Brons  Denemarken, 213.621

 1. Zweden, 211.217
 2. Oostenrijk, 210.785

 

Uitslag landenproef junioren individueel, FEI EK Dressuur Roosendaal

 1. Lia Welschof (Dui), Liinus K (v.Locksley II), 74.838%
 2. Rebecca Horstmann (Dui), Friend of Mine 2 (v.For Compliment), 73.703%
 3. Daphne van Peperstraten (Oude Tonge) – Greenpoint’s Cupido (v.Johnson), 72.865%
 4. Thalia Rockx (Essen Bel.) – Verdi de la Fazenda (v.Florett As), 71.243%
 5. Sem Stiemer (´s-Gravenland) – Waldemar (v.Negro), 70.351%
 6. Florence Siemer (Rekem) – Zidane (v.Inspekteur), 70.108%

 

 

Young Riders-dressuurteam verovert EK zilver

 

ROOSENDAAL (KNHS) – Het Young Riders dressuurteam heeft op de Europese Kampioenschappen in Roosendaal de zilveren medaille veroverd. Duitsland was ook ditmaal een maatje te groot, Zweden pakte het brons. Het was een bijzonder spannende landenwedstrijd waar de druk bij Esmee Donkers kwam te liggen om het zilver voor Oranje zeker te stellen. “Ik vind dat het hele team top gepresteerd heeft. Ik ben blij met het hele spul”, lacht bondscoach Alex van Silfhout.

 

“Ik ben er blij mee”, is de eerste reactie van de bondscoach. “Het was heel spannend. Gisteren lukte het niet helemaal met de proef van Bo Oudhof. Ze kreeg teveel foutjes en gedoe. Lisanne reed super sterk, maar haar paard schrok. En dan kom je niet helemaal aan de scores die je hoopt. Vandaag deed Jasmien super haar werk en Esmee ook. Ze blijven gewoon koel. Ik denk dat we met het hele team top gepresteerd hebben. Ik ben blij met het hele spul.”

 

Jasmien de Koeyer is na haar proef met Esperanza tevreden. “De draftoer was een van de meest verfijnde stukken die ik ooit hebben kunnen laten zien. Dat was een heel fijn gevoel. Ik genoot er echt van. We hebben er hard aan gewerkt om de draf van Esperanza nog beter te krijgen en dat is helemaal geslaagd. Voor de stap kreeg ik ook mooie punten. De galop voelde ook fijn aan. In de pirouette had ik haar meer moeten controleren. Ik ben gewoon mega-trots op Esperanza.” Individueel eindigde Jasmien de landenproef als nummer 4.

 

Esmee Donkers maakte het karwei geweldig af voor Nederland en reed met het mes tussen haar tanden en foutloze proef met aan het eind een zeer goed galopgedeelte. “Het is fijn uitgepakt. Daar gaat het om. Ik voelde dat mijn galopchangementen voor een 8 waren. Op het NK heeft Chaina het al super goed gedaan. Het doel was zilver en dat is gelukt.” De score van 72.763 was goed voor de derde plaats.

 

Duitsland was tijdens de wedstrijd al snel zeker van het goud. De strijd tussen zilver en brons ging lang tijd tussen Zweden, Noorwegen en Nederland. Noorwegen werd uiteindelijk vierde, Zweden derde.

 

Uitslag landenwedstrijd Young Riders, FEI EK Dressuur Roosendaal

Goud Duitsland, 222.159

Zilver Nederland, 214.184

Esmee Donkers (Venhorst) – Chaina (v.Sir Donnerhall), 72.763%

Jasmien de Koeyer (Sint Jansteen) – Esperanza (v.Desperados), 72.263%

Lisanne Zoutendijk (St Willebrord) – Kostendrukkers Ringo Star (v.Riccione), 69.158%

Bo Oudhof (Nijeberkoop) – Colt Sollenburg (v.Vivaldi), 67.710%

Brons Zweden, 211.159

 1. Noorwegen, 210.315
 2. Groot Brittannie, 208.552

 

 

Uitslag landenproef individueel Young Riders, FEI EK Dressuur Roosendaal

 1. Hanna Erbe (Dui), Carlos 609 (v.Carabas), 77.342%
 2. Anna-Christina (Dui), First Lady 212 (v.Florencio), 74.026%
 3. Esmee Donkers (Venhorst) – Chaina (v.Sir Donnerhall), 72.763%
 4. Jasmien de Koeyer (Sint Jansteen), Esperanza (v.Desperados), 72.263%
 5. Lisanne Zoutendijk (St Willebrord) – Kostendrukkers Ringo Star (v.Riccione), 69.158%
 6. Bo Oudhof (Nijeberkoop) – Colt Sollenburg (v.Vivaldi), 67.710%

 

 

EK Dressuur Jeugd: GOUD voor Children-team

 

ROOSENDAAL (KNHS) – GOUD voor het Nederlandse Children-team op het EK Dressuur jeugd in Roosendaal. Een fantastische prestatie. Pas in april van dit jaar is in Nederland een pilot gestart met de Children, voor kinderen van 12 tot en met 14 jaar op paarden. Vier maanden later Europees Kampioen. “Geweldig. Boven verwachting”, reageert bondscoach Monique Peutz enthousiast.

 

“Echt geweldig. Ik ben helemaal verbaasd. Ik was eigenlijk niet bezig met punten en medailles. Eerst maar eens zien en hopen mijn jonge kinderen zo goed mogelijk de ring in te krijgen, dat ze zo geconcentreerd en zo goed mogelijk konden rijden. Ze hebben alle vier hartstikke goed gereden. Ik ben echt apetrots.”

 

Pas in april is in Nederland gestart met een pilot Children en nu Europees kampioen. “Ik kan het eigenlijk nog niet geloven. We dachten laten we als pilot een wedstrijd voor Children uitschrijven in Vragender. Dat verraste ons al heel positief. Van daaruit hebben we gezegd, laten we kijken of we naar een internationale wedstrijd kunnen gaan. Dat ging direct goed. Toen kwamen er nog een paar bij. De kinderen leren zo snel en willen zo graag. In een hele korte periode zijn ze alle vier heel ver vooruit gegaan. Dat is echt knap paardrijden. Dat blijkt ook uit het resultaat hier.”

 

Maarten van der Heijden, directeur topsport van de KNHS, reageert blij. “Een fantastisch resultaat. Niet alleen goud, maar ook vier combinaties bij de beste zes. Alle hulde voor Monique Peutz die zich enorm heeft ingezet om dit met de Children te bereiken. We zijn begin dit jaar begonnen en dan nu goud. Dat hadden we vooraf niet gedacht.”

 

Nederland liet Rusland en Frankrijk achter zich in het landenklassement. Sanne Buijs en Happy Feet voeren de ranking van de landenproef aan. Ze reed als eerste voor Nederland, reed ontspannen en een vrijwel foutloze proef met Happy Feet. “Sanne steeg echt boven zichzelf uit in de landenwedstrijd”, vertelt Peutz. “Ze is er pas het kortst bij in deze groep en we moesten met haar nog een internationale start plannen om hier het EK te kunnen rijden. Ze heeft haar huiswerk zo goed gedaan na het trainingskamp.”

Giel van Bedaf begon de eerste dag in de inloopproef wat minder. “Zijn paard Bond’s Painting was toen een beetje druk. Vandaag bleef hij heel verstandig en heel goed rijden.” Giel eindigde met het Grand Prix-paard van zijn vader Hans op de derde plaats.

 

Sanne van der Pols reed haar paard Excellentie naar de tweede plaats in de inloopproef op donderdag. In de landenproef slopen wat foutjes, waardoor ze als vierde combinatie van Nederland op de zesde plaats eindigde. “Excellentie changeerde in de galop en we kregen wat foutjes. Dat kan je in zo’n korte proef niet goed maken. We hebben goud met het team, maar het is wel met een dubbel gevoel nu ik morgen de finale niet kan rijden”, vertelt Sanne teleurgesteld.

De twaalfjarige Lara van Nek reed de zevenjarige merrie Fariska naar de vijfde plaats in de landenwedstrijd en is ook zeker van een plek in de finale morgen. De elegante merrie imponeerde in de proef met haar goede basisgangen en lichtvoetigheid.

 

Morgenochtend rijden de Children de individuele finale.

 

Uitslag landenwedstrijd Children, EK Dressuur Roosendaal

Goud Nederland, 215.467

Sanne Buijs (Heusden) – Happy Feet (v.Tuschinski), 73.800%

Chiel van Bedaf (Etten-Leur) – Bond’s Painting (v.OO Seven), 71.900%

Lara van Nek (Wijdewormer) – Fariska (v.Vivaldi), 69.767%

Sanne van der Pols (Abbenbroek) – Excellentie (v.Don Schufro), 69.700%

Zilver Rusland, 211.566

Brons Frankrijk, 208.066

 1. Italie
 2. Spanje

 

Individueel klassement landenproef Children, EK Dressuur Roosendaal

 1. Sanne Buijs (Heusden) – Happy Feet (v.Tuschinski), 73.800%
 2. Olga Arzhaeva (Rus), Ronaldinyo (v.Royal Hit), 72.733%
 3. Chiel van Bedaf (Etten-Leur) – Bond’s Painting (v.OO Seven), 71.900%
 4. Lara van Nek (Wijdewormer) – Fariska (v.Vivaldi), 69.767%
 5. Sanne van der Pols (Abbenbroek) – Excellentie (v.Don Schufro), 69.700%

 

 

EK Dressuur Jeugd: brons voor Jasmien de Koeyer

 

Jasmien de Koeyer heeft met haar expressieve merrie Esperanza de derde medaille voor Nederland binnen gehaald op het Europees Kampioenschap Dressuur voor Young Riders. In de individuele proef won ze brons achter de Duitse amazones Hanna Erbe en Anna-Christina Abbelen. Esmee Donkers eindigde met Chaina als zesde, Lisanne Zoutendijk verzekerde zich met negende plaats van een plek in de finale morgen.

Jasmien de Koeijer – Esperanza
European Championships Dressage 2017
© DigiShots

 

Vanochtend om 7.24 uur in de regen reed Jasmien de Koeyer haar proef Esperanza. Ze nam de leiding over van Esmee Donkers, die na het eerste deel van de individuele proef gisteren aan de leiding stond. Het volledige Duitse gouden team reed na Jasmien en werd door de juryleden boven De Zeeuwse geplaatst. Later werd de score van De Koeyer naar boven gecorrigeerd en was het brons een feit.

“We ontdekten een foutje in de score op de website”, vertelt Jasmien. “Ik had van alle juryleden hoge cijfers voor de gangen van Esperanza. Ik kreeg van een jurylid een 6. Monique Peutz heeft dat laten controleren. Het bleek een 8 te moeten zijn. Daarmee ging mijn score tweetiende punt omhoog en sta ik nu derde.”

Vooraf had De Koeyer niet op een medaille gerekend. “Mijn doel was om het beste Nederlandse resultaat te halen, dat is gelukt. Dat ik nu een podiumplek daar had ik me helemaal niet op voorbereid. Ik heb fijn gereden vanochtend, ondanks de weersomstandigheden. Het was vroeg opstaan, maar dat was het wel waard. Ik heb een hele fijne rit gehad met voornamelijk een piek in de draf. Esperanza was heel constant zonder fouten. Mijn galopdeel was vandaag beter dan in de landenwedstrijd. Een pirouette had ik helemaal onder controle en daar kreeg ik ook mooie cijfers op. Juist door de omstandigheden kon de andere pirouette beter. Maar dat gaan we morgen weer proberen. We zijn door naar de finale en daar ben ik al heel blij mee. Vanavond is de prijsuitreiking, maar het besef is er nu dat ik brons heb. Dus eerst maar even een feestje vieren.

 

Esmee Donkers reed donderdagavond in de landenproef het beste voor Nederland en stelde daarmee het zilver zeker. Gisterochtend moest ze als een van de eersten van start in de individuele proef en reed wederom een sterke, vrijwel foutloze proef. De hele dag ging ze aan de leiding. In de eindstand eindigde ze als zesde met haar merrie Chaina.

Lisanne Zoutendijk was tevreden met haar proef met Kostendrukker’s Ringo Star. Ze stond lange tijd tweede achter Donkers en is finaal negende van de Europa. Hoewel Bo Oudhof met Colt Sollenburg op plaats 17 eindigde is er geen plaats in de finale morgen. Daarin mogen de beste drie per land van start.

 

De finale Kür op Muziek is morgenmiddag om 14.40 met achttien deelnemende combinaties.

 

Uitslag Individuele proef Young Riders, EK Roosendaal

Goud Hanna Erbe (Dui),Carlos, 77.658%

Zilver Anna-Christina Abbelen (Dui), Frist Lady 212, 73.816%

Brons Jasmien de Koeyer (Sint Jansteen), Esperanza, 73.262%

 1. Esmee Donkers (Venhorst), Chaina, 72.710%
 2. Lisanne Zoutendijk (St Willebrord), Kostendrukker’s Ringo Star, 71.000%
 3. Bo Oudhof (Nijeberkoop) – Colt Sollenburg, 69.105%

 

 

Daphne van Peperstraten’s droom komt uit met zilver

 

ROOSENDAAL (KNHS) – Daphne van Peperstraten won haar eerste individuele medaille op een EK. Het zilver in de individuele proef bij de junioren met Greenpoint’s Cupido. Het was de vijfde medaille voor Oranje op het EK Dressuur in Roosendaal. Goud en brons ging naar Duitsland. Goede resultaten waren er voor Thalia Rockx op de zevende, Sem Stiemer op de twaalfde en Florence Siemer op plaats 15.

 

“Super tevreden. Dit is mijn allereerste individuele medaille op een EK. Dat was een hele grote droom van mij. Cupido deed het gewoon weer top voor me. Geweldig om dit mee te maken”, lacht Daphne van Peperstraten. Het verschil met goud was gering. Na de derde plaats in de landenproef was er nu dus zilver. Donderdag was Cupido voor de proef geschrokken en was er veel spanning. In de proef vandaag werd werd Cupido aan het eind wat sterk.

“Cupido heeft zoveel zin om te lopen en dan komt die power van hem naar voren tijdens de proef. Dan moet ik echt denken: oke, bij me blijven. Volgens mij had ik geen fouten in de proef.”

 

Daphne kijkt uit naar de finale van de junioren. “Ik vind kür rijden heel leuk. Ik heb heel veel zin om morgen weer te rijden. Ik vind het heel gaaf dat ik me tussen de sterke Duitsers rijd.”

 

Vorig jaar reed Daphne nog het EK bij de pony’s. Later in het jaar kreeg ze Cupido te rijden waarmee ze snel een succesvolle combinatie vormde. “De band tussen ons is gewoon echt heel goed. Het klikt gewoon. Ik kan op hem vertrouwen en hij doet altijd zijn best. In de landenproef had hij wat spanning, maar ik kan hem dan toch blijven rijden. Het is gewoon een super paard om te rijden.”

 

Met vier combinaties bij de beste 15 gaven de Nederlandse junioren hun visitekaartje af. Thalia Rockx eindigde als zevende met Verdi de la Fazenda. Sem Stiemer mag morgen finale rijden met Waldemar. Voor Florence Siemer zit het EK er op. Slechts drie landgenoten mogen de finale rijden. Maar de junioren hebben teamzilver op zak.

 

Uitslag Individuele proef Junioren, EK Dressuur Roosendaal

Goud Lia Welschof (Dui), Liinus K (v.Locksley II), 75.474%

Zilver Daphne van Peperstraten (Oude Tonge) – Greenpoint’s Cupido (v.Johnson), 74.789%

Brons Linda Erbe (Dui), Fierro (v.Fuerst Wettin), 73.184%

 1. Thalia Rockx (Essen Bel.) – Verdi de la Fazenda (v.Florett As), %
 2. Sem Stiemer (´s-Gravenland) – Waldemar (v.Negro), 70.351%
 3. Florence Siemer (Rekem) – Zidane (v.Inspekteur), 70.108%

 

 

Sanne Buijs Golden Girl van de Children

 

Sanne Buijs veroverde met Happy Feet de individuele gouden medaille op het Europees Kampioenschap Children in Roosendaal. Na het teamgoud, het tweede goud voor de twaalfjarige Sanne, die niet ophoudt met lachen. “Ik ben heel, heel blij. Ik heb vandaag zo genoten van mijn proef.” Met ruim drie procent bleef Sanne Buijs de Franse amazone Mathilde Juglaret en de Russische Olga Arzhaeva voor.

 

“Nee, ik kan het gewoon nog niet bevatten. Echt heel leuk. Happy Feet zet altijd zijn beste beentje voor en laat me nooit in de steek”, vertelt Sanne, die over drie weken na de vakantie naar de brugklas van de Groenschool gaat.

Met overmacht won Sanne goud in de individuele finale, nadat ze ook in de landenproef gisteren de beste was. Een opmerkelijk resultaat omdat Sanne pas als laatste is toegevoegd aan de Children-selectie van bondscoach Monique Peutz.

“Vrienden van ons wisten dat er naar kandidaten voor de Children werd gezocht. Die hebben een filmpje van mij een Happy Feet naar Monique Peutz opgestuurd. Die heeft ze bekeken. In juni ben ik in Diepenbeek internationaal gestart om aanmerking te komen voor dit EK. Daarna volgde het trainingskamp en gelijk het EK.”

 

“Ik ging zonder verwachting naar dit EK. Donderdag was ik heel erg gespannen. Gister kon ik al meer genieten en was ik minder gespannen. Vandaag in de finale was ik vooral aan het genieten toen ik klaar was. Iedereen wees naar het scorebord. Bijna 77 procent. Echt ongelooflijk.”

 

Sanne rijdt Happy Feet pas een half jaar. “Hij is van Linda van de Woudenberg, een goede vriendin van mijn moeder. Ze wilde dat ik er een goed paard of pony bijkreeg. Ze is op Marktplaats gaan kijken en toen zag ze Happy Feet staan. Er was gelijk een klik tussen mij en Happy. Ze had al Z2 bij de pony’s en Z1 bij de paarden gestart. Ik ben eerst L gestart en langzaam doorgegaan naar het M. Het is echt een super lief paard. Ze staat bij vrienden op een pensionstal.”

 

Na de dubbel Europees Goud volgt er volgende week weer een belangrijke wedstrijd. “Dan rijd ik Hippiade in het M2 bij de E-pony’s en daarna naar het Z1”, aldus Sanne die nu zeker de ambitie heeft om later dressuuramazone te worden.

 

Met dubbel goud en drie Nederlanders bij de beste vijf in de finale hebben de Children op het EK een fantastisch resultaat behaald. Giel van Bedaf reed Bond’s Painting naar de vierde plaats en Lara van Nek reed vandaag weer beter dan in de landenwedstrijd waarmee ze met haar fraaie merrie Fariska op de vijfde plaats eindigde.

 

Uitslag Europees Kampioenschap Children

Goud Sanne Buijs (Heusden), Happy Feet (v.Tuschinski), 76.750%

Zilver Mathilde Jugladet (Fra), Scarletto (v.Sandro Hit), 73.532%

Brons Olga Arzhaeva (Rus) Ronaldinyo (v.Royal Hit), 73.469%

 1. Giel van Bedaf (Etten Leur), Bond’s Painting (v.OO Seven), 72.357%
 2. Lara van Nek (Wijdewormer), Fariska (v.Vivaldi), 71.531%

 

 

Daphne van Peperstraten Europees kampioene junioren

Daphne van Peperstraten – Greenpoint’s Cupido
European Championships Dressage 2017
© DigiShots

 

Met een geweldige Kür op Muziek heeft Daphne van Peperstraten de Europese dressuurtitel bij de junioren veroverd. “Het is echt fantastisch. Het voelt echt heel onwerkelijk.” Met goud sluit Daphne een heel succesvol EK af. Ze reed Greenpoint’s Cupido naar de derde plaats in de landenproef, naar teamzilver en individueel zilver op zaterdag en de bekroning in de finale.

 

“Ik wil iedereen om me heen bedanken. Maar het meest nog wel Cupido”, vertelt Daphne in de persconferentie. “Vorig jaar oktober ben ik met hem begonnen. Mijn eerste juniorenseizoen was echt fantastisch.”

Onder leiding van Coby en Marlies van Baalen reeg Daphne de successen aaneen met de sterke zoon van Johnson. De climax kwam zondagmiddag bij een met veel publiek omzoomde ring bij Den Goubergh in een prachtige Kür op Muziek waarin Cupido prachtig naar boven bleef lopen en overtuigde op alle onderdelen. “Onze Kür is echt gemaakt voor mij en Cupido. Ik rijd hem heel graag.”

 

Het podium zag er in de finale anders uit dan in de individuele proef. De Duitse Linda Erbe reed Fierro naar het zilver en verbeterde daarmee het brons van gisteren. De verrassing kwam uit Spanje met de lichtvoetige Elvillar CS en zijn amazone Alba Albollo Fontela op het brons.

 

Thalia Rockx sloot het EK af met een mooie achtste plaats in de finale met Verdi de la Fazenda. Voor Sem Stiener was zijn eerste internationale kampioenschap een geweldige ervaring en hij eindigde op zondagmiddag als elfde met de ruin Waldemar.

 

Uitslag Kür op Muziek finale Junioren, EK Dressuur Roosendaal

Goud Daphne van Peperstraten (Oude Tonge) – Greenpoint’s Cupido (v.Johnson), 78.800%

Zilver Linda Erbe (Dui), Fierro (v.Fuerst Wettin), 76.858%

Brons Alba Albollo Fontela (Spa), Elvillar CS, 76.700%

 1. Thalia Rockx (Essen), Verdi de la Fazenda (v.Floret As), 74.425%
 2. Sem Stiemer (´s-Gravenland) – Waldemar (v.Negro), 73.150%

 

 

 

 

Tweede bronzen medaille voor Jasmien de Koeyer

 

“Ik heb vandaag met het mes tussen mijn tanden gereden. Ik wilde zo graag nog een bronzen medaille.” Dat lukte Jasmien de Koeyer bij de Young Riders op het EK in Roosendaal met een moeilijke, zeer sterk gereden Kür op Muziek. Haar merrie Esperanza gaf alles, maar moest twee imponerende Duitse paarden voor zich dulden. Carlos won voor Hanna Erbe de derde gouden medaille van het toernooi. First Lady bezorgde Anna-Christina Abbelen het tweede zilver.

 

“Ik had zelfs zilver in mijn hoofd. Ik wilde vandaag extra pieken”, vertelt de gedreven De Koeyer. “Mijn Kür is super om te rijden. Het viel vandaag gewoon allemaal in elkaar. Dit was de tweede keer dat ik deze Kür reed. Esperanza pakt de muziek ook zo goed op. Ik denk dat dit echt het hoogst haalbare was. Ik ben heel blij.”

Voor De Koeyer was dit het laatste Young Riders-kampioenschap. “Ik ga me nu voorbereiden op de U25. Ik denk dat Esperanza daar nog beter tot haar recht komt. Ze heeft van nature zoveel talent. Het is echt een heel goed paard”, looft Jasmien de dochter van de hengst Desperados.

 

Esmee Donkers deed in de Kür op Muziek wat ze de hele week al deed met haar merrie Chaina: ijzersterk en foutloos zijden. Ze eindigde op een mooie vijfde plaats. Lisanne Zoutendijk eindigde met Kostendrukker’s Ringo Star in de top 10 op de negende plaats.

 

Met teamgoud bij de Children, teamzilver voor de Junioren en Young Riders, individueel goud van Sanne Buijs, goud en zilver van Daphne van Peperstraten en twee bronzen medailles van Jasmien de Koeyer was het een bijzonder succesvol EK voor de Nederland. Bondscoach Alex van Silfhout is dan ook een tevreden man. “Ik ben gewoon hartstikke blij. Van het begin af aan ben ik hier in Roosendaal heel tevreden. Ze hebben allemaal maximaal gereden. Ik zie heel veel toekomst bij de jeugd als ik zie hoe professioneel ze met hun sport bezig zijn. Het was mijn eerste jaar in deze functie. We gaan komende tijd evalueren, want ik denk dat we nog veel beter kunnen dan wat we hier in Roosendaal gepresteerd hebben.”

 

Uitslag Kür op Muziek Young Riders, EK Dressuur Roosendaal

Goud Hanna Erbe (Ger),Carlos, 80.325%

Zilver Anna-Christina Abbelen (Ger), Frist Lady 212, 77.400%%

Brons Jasmien de Koeyer (Ned), Esperanza, 77.125%%

 1. Esmee Donkers (Venhorst), Chaina, 74.550%
 2. Lisanne Zoutendijk (St Willebrord), Kostendrukker’s Ringo Star, 71.750%